Palletvork raakt eigen cabine (extern)

Bron: Samen veilig werken aan warmte

Kraanmachinist schakelt kraanbediening in terwijl zijn veiligheidshesje om de bedieningshendel is gaan zitten. Hierdoor raakt de palletvork de bovenkant van zijn cabine en daardoor breekt zijn raam.

Wat is er gebeurd?

Een kraanmachinist rijdt met z'n kraan naar de in- en uitgang van het werkterrein. Bij het hek wil de machinist de kraan uitstappen om het hek te openen en staat op in zijn cabine. Een collega is sneller en opent het hek waardoor de kraanmachinist weer kan gaan zitten. Bij het gaan zitten schakelt de kraanmachinist zijn kraan weer in.

In zijn veiligheidsvestje zit een gat, die als lus om de bedieningshendel van de kraanarm is gaan zitten. Bij het gaan zitten trekt het hesje aan de bedieningspaneel, waardoor de palletvork de bovenkant van zijn cabine raakt en het raam breekt.

De kraanmachinist werd verrast door de beweging van de kraanarm en had geen tijd om met d ehendel de kraan uit te schakelen. De kraanmachinist is er met de schrik van afgekomen en het raam van de kraan is vervangen.

Wat zijn de oorzaken?

  • Menselijk handelen: gebruik veiligheidshenel is gewenning. Bij het inschakelen van de hendel zijn de bedieningshendels niet gecontroleerd. De hendel zet alle bedieningsmiddelen meteen weer aan.
  • PBM: los oranjevestje die bleef haken. Veiligheidsvest had een gat dat om de bedieningshendel kon vallen. Ook was het veiligheidsvest waardoor het niet strak om het lichaam hing.
  • Mechanisch: palletlepels kunnen cabine raken. De kraan heeft geen veiligheidsborging en kan dus de cabine raken. De kraan heeft een draaikantelstuk waardoor deze zeker de cabine kan raken.

Maatregelen

  • Bewust handelen: LMRA. (Let op: bij het inschakelen van de veiligheidshendel zullen alle bedieningshendels van de kraan meteen reageren. En let op: de bak van de kraan kan de cabine raken.
  • Vervang versleten kleding
  • Voorkom dat kleding kan blijven haken door bijvoorbeeld: gaten, slijtage, trekkoordjes, ruime zakken, los hangende delen

Meer informatie?

No items found.