Collega verliest bijna zijn vingertopje

De vinger van een collega raakte klem tussen metalen delen van een rupsband toen hij deze aan het uitrollen was. Bij het uitrollen van rupsbanden gaan de metalen delen van elkaar af, maar komen deze ook weer samen. De collega had – tijdens deze klus – niet in de gaten dat zijn hand op de verkeerde plek lag. Hierdoor kwam zijn vinger tussen de metalen delen van de rupsband klem te zitten. Tijdens dit incident bleef het slachtoffer rustig en werd hij goed geholpen door zijn collega’s en de verantwoordelijke BHV’er.

Hoe kunnen we dit voorkomen?

De collega’s hebben de plaats van het incident direct ‘bevroren’. Hierdoor konden wij een onderzoek naar de oorzaken uitvoeren. Deze leggen wij hieronder uit met daarbij ook de maatregel hoe we dit kunnen voorkomen.

  • Het vervangen van rupsbanden is geen dagelijkse, maandelijkse en zelfs geen jaarlijkse klus. Rupsbanden worden pas vervangen wanneer dat nodig is. Dat kan binnen een jaar, maar dat kan ook pas over vijf jaar zijn. Daarom is het goed om altijd een startwerkinstructie te krijgen. Hierin worden de risico’s van het werk besproken.
  • Wanneer je een startwerkinstructie hebt gehad, blijft het belangrijk om zo vaak mogelijk tijdens het werk een Laatste Minuut Risico Analyse (LMRA) uit te voeren. Je staat extra stil bij het werk en bij de risico’s die daarbij kunnen gebeuren.

No items found.