Werken in de zomer

Gepubliceerd op: Jan 17, 2023
Voor het laatst bijgewerkt op: Oct 19, 2023

De zon; we hebben het nodig voor de aanmaak van vitamine D, voor onze weerstand en omdat de zon ons energie geeft. Toch brengt de zon ook risico’s met zich mee. Als je lang werkt in de zon kun je last krijgen van vermoeidheid, concentratieverlies en hitteberoertes. Ook kan je huid verbranden of erger, kun je huidkanker krijgen.

Omdat onze werkzaamheden voornamelijk buiten plaatsvinden en we daarmee regelmatig in de zon werken, is het belangrijk ons goed te beschermen tegen de zon. In deze toolbox lees je hoe je jezelf zo goed mogelijk beschermt.

Zon

Zonnebrandcrème
Smeer jezelf iedere dag in met een zonnebrandcrème met goede beschermingsfactor (SPF). Herhaal dit vervolgens om de twee uur.

Beschermende kleding
Door een shirt met lange mouwen te dragen, bescherm je jezelf goed tegen de zon. Ook als het ontzettend warm is, is het belangrijk om dit toch te dragen. Ook een lange broek is dan wenselijk. Zorg er dan wel voor dat het dunne, makkelijk zittende kleding van katoen is.

Zonnebril
Ook je ogen moet je beschermen in de zon. Als je dat onvoldoende doet, kun je sneller staar krijgen. Draag daarom een zonnebril.

Binnenwerken is ook een risico

Ook als je op kantoor krijg je te maken met de risico’s van werken in de zomer. Water drinken, zonneschermen en airco zijn voorbeelden van maatregelen die je op kantoor kunt nemen.

Extreme hitte

De Nederlandse zomers zijn steeds warmer. Dat betekent dat je vaker in extreme hitte moet werken. We spreken van extreme hitte als de temperatuur boven de 27 graden komt.

Buitenwerken
Neem bij extreme hitte de volgende maatregelen voor buitenwerkers:

  • Zorg voor schaduwplekken waar gewerkt wordt en waar pauze wordt gehouden.
  • Neem vaker pauze en ga dan uit de zon. Doe dat vaker tussen 12.00 en 15.00 uur (zomertijd) wanneer de zon het krachtigst is.
  • Drink regelmatig en kies dan voor water. Omdat je bij extreme hitte meer zweet, is het goed om ieder uur een glas water te drinken.
  • Werk je samen? Wissel dan de taken wat vaker met elkaar af. En blijf elkaar helpen en spreek elkaar aan wanneer dat nodig is.
  • Werk je alleen? Laat je leidinggevende dan weten waar je aan het werk bent en blijf goed voor jezelf zorgen.

Binnenwerken
Ook in kantoren kan de zon en extreme hitte zorgen voor risico’s. De zon zorgt voor meer licht, in combinatie met beeldschermwerk kan dat leiden tot verblinding. Voorkom dit door gebruik te maken van zonwering, voldoende pauzes te nemen en het beeldschermwerk af te wisselen met taken zonder beeldscherm. Kan dit niet? Kijk dan regelmatig weg van het beeldscherm, kijk dan 20 seconden in de verte.

Drink ook op kantoor regelmatig water als je op kantoor geen airco hebt. Heb je wel een airco en staat deze aan? Wissel dan niet te vaak van ruimte. Je lichaam kan namelijk minder goed verschillende temperaturen verwerken. Als je vaak wisselt naar ruimtes met een andere temperatuur, dan word je sneller vatbaar voor verkoudheidsvirussen. Is er geen airco? Maak dan gebruik van een ventilator.

Hitteberoerte

Als je te veel lichaamsvocht verliest, kun je een hitteberoerte krijgen. Dit merk je als je duizelig en misselijk wordt en je het koud en een grauwe gezichtskleur krijgt. Als je dit krijgt of ziet gebeuren bij een collega is het belangrijk om direct 112 te bellen, uit de zon te gaan, kleding los te maken of uit te doen en water te drinken.

No items found.