Kwartsstof

Gepubliceerd op: Feb 03, 2023
Voor het laatst bijgewerkt op: Feb 03, 2023

Kwarts is een mineraal en komt veel voor in zand en klei en ook in bouwmaterialen zoals beton, bakstenen en asfalt. Kwarts wordt pas gevaarlijk als materialen worden bewerkt. Denk bijvoorbeeld aan sloopwerkzaamheden.

In deze toolbox lichten we de risico’s toe en wat je kunt doen om deze risico’s te beperken.

Risico’s

Op bouwplaatsen krijgen veel medewerkers te maken met kwarts. Medewerkers die zagen, slijpen en boren krijgen ermee te maken. Maar ook tijdens scheppen in droge materialen kan kwarts als stof vrijkomen. En daar blijft het niet bij; als kwartsstof is neergedaald kan het opnieuw in de lucht komen door voertuigen of wind.

Als je regelmatig kwartsstof inademt, kun je stoflongen krijgen. Je merkt dit als je bij inspanning kortademig en benauwd wordt, je gaat hoesten en last krijgt van pijn op de borst.

Daarnaast kun je een chronische ontsteking krijgen die de longcellen beschadigd waardoor sommige mensen longkanker krijgen. De symptomen hiervan merk je soms pas na tien jaar à twintig jaar.

Maatregelen

De beste maatregel is om zo min mogelijk in aanraking te komen met kwartstof. Maar dat kan helaas niet altijd. In de voorbereiding van het werk beoordeel je welke maatregelen nodig zijn. Dat begint bij de bronaanpak, dat betekent dat er zonder materialen wordt gewerkt waar kwarts inzit. Kan dit? Dan ben je verplicht om daarmee te werken. Kan dit niet, bijvoorbeeld omdat je materiaal met kwarts moet bewerken, dan ga je door naar de collectieve maatregelen.

Arbeidshygiëne strategie

De maatregelen komen uit de arbeidshygiëne strategie en bevat vier verschillende soorten maatregelen: het begint altijd bij de bronaanpak, daarna komt niveau 2; de collectieve maatregelen, gevolgd door niveau 3; individuele maatregelen die aangevuld worden met niveau 4; de persoonlijke beschermingsmiddelen.

Bij de collectieve maatregelen wordt er gekeken hoe het risico vermindert kan worden. Hierin kan gekeken worden of er met machines gewerkt kan worden die een overdrukcabine met P3-stoffilter hebben.

Als een collectieve maatregel niet toegepast kan worden, gaan we door naar niveau drie, de individuele maatregelen. Hierbij kan je beoordelen of medewerkers in fases kunnen werken, zodat ze minder lang achter elkaar met kwartstof in aanraking komen. Deze maatregel neemt alleen niet het risico helemaal weg, daarom wordt deze samengevoegd met de persoonlijke beschermingsmiddelen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van een FFP3-masker.

No items found.