Bouwplaatsinrichting

Gepubliceerd op: Jan 26, 2023
Voor het laatst bijgewerkt op: Jun 13, 2023

Op de bouwplaats gebeurt veel; collega’s zijn er aan het werk, houden pauze, materialen liggen opgeslagen en worden geleverd. En daarnaast hebben we te maken met de omgeving en voetgangers en fietsers die (onbedoeld) op de bouwplaats of in het werkvak komen.

Er gebeurt dus veel en dat zorgt ervoor dat de risico’s toenemen. In deze toolbox lees je wat er kan gebeuren en lees je hoe een goede bouwplaatsinrichting die risico’s zo veel mogelijk wegneemt.

Vallen en struikelen

Een van de risico’s is vallen en struikelen. Dit incident gebeurt vaak en zorgt in de meeste gevallen voor (langdurig) verzuim. Vallen en struikelen voorkomen we door onze bouwplaats goed in te richten. Dat betekent bijvoorbeeld dat materialen gegroepeerd bij elkaar liggen en dat we afval meteen opruimen. Wat ook helpt, is het verlichten van de bouwplaats.

Kinderen

Machines en materialen zijn voor kinderen ontzettend interessant. Als wij de bouwplaats verlaten, gebeurt het soms dat kinderen op onze bouwplaats komen en er gaan spelen. Het risico is dat een stapel stenen omvalt en een kind daaronder terechtkomt. Dit risico nemen we weg door onze bouwplaats goed af te sluiten en materialen zoals stenen en rioolbuizen niet te hoog op te stapelen.

Hier zie je een niet-opgeruimde bouwplaats. Dit lossen we op door een container te plaatsen waar afval in kan.

Hier is goed rekening gehouden met de omgeving. Voetgangers en fietsers kunnen veilig langs het werkvak en door de hoge hekken kunnen kinderen moeilijk in het werkvak komen.

In- en uitrijden bouwplaats

Ook het in- en uitrijden van de bouwplaats is gevaarlijk. Helaas gebeuren er regelmatig aanrijdingen met wegverkeer en medewerkers. Door borden te plaatsen met waarschuwingen, maak je iedereen extra bewust dat er een gevaarlijk punt is. Daarnaast kun je als machinist hulp vragen van een medewerker of een verkeersregelaar in te schakelen op de momenten dat het extra druk is. Denk vooraf ook aan de locatie van de keet of het depot om (interne) transportbewegingen zoveel mogelijk te voorkomen.

No items found.