Asbest

Gepubliceerd op: Jan 12, 2023
Voor het laatst bijgewerkt op: Jan 12, 2023

Werken met asbest kan erg gevaarlijk zijn. Als je asbestvezels vaak inademt, veroorzaakt dat gevaarlijke ziektes zoals stoflongen, longkanker en buikvlieskanker. Meestal weten we van te voren waar asbest in zit. Maar soms komen we het onverwachts tegen.

In deze toolbox lees je hoe je asbest herkent en wat je moet doen als je asbest onverwachts tegenkomt.

Hoe herken je asbest?

In het verleden werd asbest veel gebruikt in gebouwen en woningen. Ook kan het in de grond zitten. Dit gebeurt door bijvoorbeeld sloopwerkzaamheden of bij calamiteiten zoals brand. Je herkent asbest vaak aan de witte tot lichtgrijze kleur en de vezelige structuur. Alleen onderzoek kan echt aantonen of iets asbest bevat.

Je hebt twee soorten asbest: hechtgebonden en niet-hechtgebonden. Hechtgebonden materialen zijn bijvoorbeeld cement, lijm of kunststof. Niet-hechtgebonden materialen zijn zacht en brokkelen af. Het risico op inademen is bij deze laatste dus erg groot. Asbest komt alleen vrij als het product verwerkt of bewerkt wordt. Denk bijvoorbeeld aan sloop- en slijpwerkzaamheden.

Onzichtbaar

Asbest is met het blote oog niet te zien. Als je dus in de grond of met materialen werkt, zie je geen asbest. Daarom is het belangrijk dat je weet wat er in de bodem zit, bijvoorbeeld door het bodemonderzoek van de opdrachtgever te ontvangen. In de toolbox verontreinigde grond lees je daar meer over.

Wat doe je als je asbest tegenkomt?

Belangrijk is dat je meteen stopt met het werk en het volgende doet:

  • Bel meteen je leidinggevende.
  • Zorg dat iedereen de ruimte of het werkgebied verlaat.
  • Zet de ruimte of het werkgebied af.
  • Kom je asbest in de bodem tegen? Dek het dan af met aan laagje grond en markeer de locatie.
  • Doe een KAM-melding.

Ruim nooit zelf de asbest op, dit moet gebeuren door een erkend bedrijf.

No items found.